shroomies banner-2.png

Svamp - ett rike för sig

 

Mycogreens har en helt svensk produktionskedja inom svampproduktion, något vi gläds mycket åt och gärna pratar mer om då detta är unikt i Sverige idag. Mer lokalt än så blir det inte. 

Vi har valt att fokusera vårt sortiment på svampar som har speciella egenskaper i köket, såsom smaker eller texturer, samt vissa svampar som är omtalade för deras innehåll av hälsoskäl.

 

Lionsmane

Igelkottstaggsvamp
Hericium erinaceum

En kulinarisk svamp med mild smak. Sägs påminna om hummer/krabba. Uppskattad både för sin smak och sina möjliga hälsofrämjande effekter.

lionsmane square-1.png

Maitake

Korallticka

Grifola Fondosa


Också kallad Hen of the woods. Finns naturligt i Kina, Europa och Nordamerika. Har en god, lite jordig kryddig smak. Används i traditionell kinesisk och japansk medicin.

Maiitake square-1.png

Shiitake

Ekmussling
Lentinula edodes

Används flitigt i det japanska köket. Kryddig med tydlig umami smak. Är den näst mest odlade svampen i världen.

Shiitake squaere.png

Chestnut

Slemmig tofsskivling

Pholiota Adiposa


Delikat, nötig smak med viss pepprighet

Har speciell egenskap av att lätt bli krisipig vid tillagning och skapar lätt variation i en vanlig måltid. Passar både i wok, soppor och såser.

Släkt med Pholiota Nameko men saknar den slemmiga hinnan

Chestnut Mushroom Square.png

King Oyster

Kungsmussling

Pleurotus eryngii


Vanlig i Sydeuropa och Asien. Umami smak och textur som kan liknas vid ostron.

Den stora stammen hyllas för att vara köttig (inte seg eller träig).

kungmusling squaere.png
 

Recept

En liten receptbank för dig som är nyfiken på hur våra svampar bäst kan komma till användning i köket.
Enjoy!

Image by Eaters Collective