shroomies banner-2.png

Mycologi - lära om svamp

 

Mycogreens har en helt svenska substrat och jobbar mot en så lokal produktionsväv som möjligt i vår svampodling, något vi gläds mycket åt och gärna pratar. Svampriket är en stor del av hur vi kan relatera till platserna vi bor på. 

Vi odlar gourmetsvampar som dessutom är omtalade för sina egenskaper för att påverka vår hälsa på ett positivt sätt. I köket kan svamparna hjälpa oss att skapa helt nya smakrika upplevelser med fantastiska texturer.

Ni kan läsa mer om svamparna som vi odlar härunder. Varje svamp kommer få sin egen sida för mer information här, som den för Igelkottstaggsvampen.

 

Lionsmane

Igelkottstaggsvamp
Hericium erinaceum

En kulinarisk svamp med mild smak. Sägs påminna om hummer/krabba. Uppskattad både för sin smak och sina möjliga hälsofrämjande effekter.

lionsmane square-1.png

Maitake

Korallticka

Grifola Fondosa


Också kallad Hen of the woods. Finns naturligt i Kina, Europa och Nordamerika. Har en god, lite jordig kryddig smak. Används i traditionell kinesisk och japansk medicin.

Läs mer
Maiitake square-1.png

Shiitake

Ekmussling
Lentinula edodes

Används flitigt i det japanska köket. Kryddig med tydlig umami smak. Är den näst mest odlade svampen i världen.

Läs mer
Shiitake squaere.png

Chestnut

Slemmig tofsskivling

Pholiota Adiposa


Delikat, nötig smak med viss pepprighet

Har speciell egenskap av att lätt bli krisipig vid tillagning och skapar lätt variation i en vanlig måltid. Passar både i wok, soppor och såser.

Släkt med Pholiota Nameko men saknar den slemmiga hinnan

Läs mer
Chestnut Mushroom Square.png

King Oyster

Kungsmussling

Pleurotus eryngii


Vanlig i Sydeuropa och Asien. Umami smak och en hatt som liknar ostronskivling men med en stor stam, lite som en Karl-Johan.

Den stora stammen hyllas för att vara fasta konsistens och fungerar fint som alternativ till exempelvis pilgrimsmussla eller hamburgare!.

Läs mer
kungmusling squaere.png
Learn More
 

Recept

En liten receptbank för dig som är nyfiken på hur våra svampar bäst kan komma till användning i köket.
Enjoy!

Image by Eaters Collective